Vragen of ideeën?

Laat het weten...

Middenschool

Ambachtelijk Onderwijs in Heythuysen
Door Peter, de vader van Jan Verlaan, april 2021.
Toen ik een tijdje terug de  boekenkast leeg maakte kwam ik een dun boekje tegen over 150 jaar Ambachtelijk Onderwijs in Heythuysen. Boekje was van 2002 en begon met een vertelling over de toen nog Heytser locaties ‘De Heibloem’ en jongensdorp ‘De Widdonck’, waar het Beroepsonderwijs al in 1852 was begonnen. Uiteindelijk kwam dit beroepsonderwijs met een mooi nieuw schoolgebouw in 1960 in de kern van Heythuysen. Toen ik in 1963 in Heythuysen ging werken was er nog geen huis voor ons startend gezin en verbleef ik –behoudens de weekenden- de eerste maanden in Hotel Het Anker. In afwachting van woonruimte waren daar ook leerkrachten van de nieuwe Technische school gehuisvest, dus de contacten met de school werden toen al gelegd.

De Middenschool
Zoon Jan werd in 1964 nog in Rijswijk geboren, maar kwam als baby van drie weken naar Heythuysen en bezocht hier de Kleuter- en Lagere school. En daarna moesten we met Jan in 1976 op zoek naar geschikt vervolgonderwijs. Precies in dat jaar begon op onze Technische School de Middenschool. Een voor Nederland nieuw type onderwijs met als kenmerk dat je de eerste 3 jaar nog geen keuze hoefde te maken over je vervolgonderwijs en dat je niet kon blijven zitten. Het Technisch onderwijs ging daarnaast in het scholencomplex gewoon door.

Vrijwilligster in de bibliotheek
Ik denk dat er in die jaren in heel Nederland maar 5 Middenscholen zijn geweest. Zelf zat ik met veel plezier in het Oudercomité van onze Middenschool en Ina werkte een paar uur in de week als vrijwilligster in de bibliotheek. In genoemd dunne boekje 150 jaar Ambachtelijk Onderwijs in Heythuysen wordt ook de Heytser Middenschoolperiode beschreven en ook de eerste diploma-uitreiking kreeg de nodige aandacht. Dat was dus in 1979, toen de Middenschool 3 jaar bestond en onze 15 jarige Jan zijn eerste  echte diploma in ontvangst mocht nemen.

De minister
En dat diploma uitreiken ging niet zomaar door een leraar of rector of hoe dat heten mag, maar door een echte minister van onderwijs. Het was de toenmalige minister Jos van Kemenade, die hier speciaal voor naar Heythuysen was gekomen. Jan bleef met zijn ministeriële diploma nog een jaar op school en maakte de 4-jarige Middenschool helemaal af. De mooie foto uit 1979 laat Jan –met handreiking- zien bij de diploma-uitreiking door de minister. Zoon Jan zal de enige in de hele familie zijn die een schooldiploma uit handen van een echte minister heeft gekregen. Deze minister Jos was ook nog eens professor.

Diploma uitreiking de jonge Jan Verlaan
× Whatsapp